Gluten

Hvad er gluten?

Gluten er kornproteiner i hvedemel, som sammen med stivelsefindes i frøhviden på kornsorter som hvede, rug og byg. Dissekornproteiner har den specielle bage egenskab, at de danner etsammenhængende elastisk netværk, når hvedemel æltes med vand ogsalt og får dermed brødet til at hæve.

Hvad er glutenallergi?

Gluten allergi kaldes også for cøliaki og skyldes overfølsomhed overfor gluten i tyndtarmen.
Glutenallergi er en kronisk sygdom og
kan være genetisk bestemt.

For personer med glutenallergi skaderet indtag af gluten slimhinden i tyndtarmen og det bliver derforumuligt at fordøje maden og optagelsen af næringsstoffer nedsættes.Tyndtarmen reagerer på gluten med en betændelsesreaktion, derfører til, at de små tråde i tarmen forsvinder eller bliver overbelastetog derved ikke kan optage vitaminer og andre næringsstoffer.

Hvis sygdommen har stået på i længere tid, kan mangel på vitaminerog vigtige næringsstoffer i værste tilfælde føre til blodmangel, skaderpå nervesystemet og osteoporose (knogleskørhed).

Typiske symptomer og gener ved glutenallergi er øget tarmluft,oppustet mave, mavesmerter, diarré, kvalme, forstoppelse, blod- og/eller vitaminmangel.

Andre symptomer kan være træthed, ledsmerter,vægttab og almen utilpashed der for nogen fører til tristhed oguoverkommelighed. Nogle har mange og tydelige symptomer, mensandre næsten ingen symptomer har.

Hvad er glutenintolerance?

Man kan godt reagere på gluten uden at have cøliaki. Detkaldes glutenintolerance og er det, de fleste oplever. Tyndtarmener ligeledes overfølsom overfor gluten, men i mildere grad endhos gluten allergikere. Derfor går mange personer også rundt medgluten intolerance i flere år før det opdages.

Symptomer på glutenintolerance er ofte de samme som hos gluten allergikere, men i mildere grad.

Gluten kan findes i:
Morgenmadsprodukter (eks. müsli).
Farsvarer
Paté
Pølse
Pålægsvarer
Færdige middagsretter
Stuvning
Sovs
Bouillon
Sennep
Ketchup
Mayonnaise
Remoulade
Karry og andre krydderiblandinger.
Fyldt chokolade
Lakrids
Lakridskonfekt
Vingummi
Karameller
Frosne kartoffelprodukter
Chips
Ristede løg
Hvedemel
Durummel
Grahamsmel
Fuldkornshvedemel
Sigtemel
Hvedeklid
Hvedekim
Hvedekerner
Mannagryn
Semulje
Bulgur
Couscous
Spelt
Urhvede
Emmer
Enkorn
Kamutmel
Rugmel
Rugkerner
Havregryn*
Havremel*
Havremix*
Müesli
Havreklid
Havrekager*
Byggryn
Perlebryg
Madlavningsfløde undtaget Cremefine
Brød
Kager
Pasta
Nudler
Quorn
Panering (rasp)
Vafler
Kiks
Biskuits
Bageblandinger
Ristede løg
Øl
Whisky
Kornkaffe
*med mindre det er ren (specialfremstillet) havre.

Fødevarer uden gluten:
*Nogle personer med gluten intolerance kan reagere ved indtag af boghvede.

Naturligt fri for gluten
Nogle fødevarer er fra naturens side fri for gluten, fordi de ikke har noget at gøre med hvede, rug, byg og havre. Disse fødevarer kaldes naturligt fri for gluten. Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvilke fødevarer, der indeholder gluten, Det er derfor vigtigt altid at læse deklarationen på varen grundigt.

Glutenfri
Andre fødevarer er udviklet specielt til personer, der ikke kan tåle gluten. Disse specialvarer kaldes glutenfri. Glutenfri fødevarer kan være produceret ud fra råvarer, der indeholder gluten. De kan derfor indeholde spor af gluten, men dog i så små mængder, at langt de fleste personer med cøliaki alligevel tåler dem. Det gælder eks. glutenfri hvedestivelse, der bruges i bageblandinger.

Kød (fersk, frossent, røget og saltet)
Fjerkræ
Fisk
Indmad
Æg
Kartofler
Grøntsager (friske og konserverede)
Majs
Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret).
Kokos
Nødder
Mandler
Mælk
Syrnede mælkeprodukter
Ost
Margarine
Smør
Olie
Minarine
Saft
Juice
Sodavand
Vin
Spiritus
Majsmel
Majsstivelse
Hvedestivelse
Kartoffelmel
Kartoffelfibre
Boghvedemel*
Rismel
Fuldkornsrismel
Sojamel
Kikærtemel
Hirsemel
Guarkernemel
Kastanjemel
Havremel
Lupinmel
Quinoamel
Jamsmel
Johannesbrødmel
Johannesbrødkernemel
Tarakernemel
Kokosmel
Kakaomassse
Kakaosmør
Ris
Fuldkornsris
Boghvedegryn*
Boghvedemel*
Majsgryn
Quinoa
Amarant
Hirseflager
Ren havre
Polentagryn
Psylliumfrøskal
Sagogryn
Sesamfrø
Birkes

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg