Hvad fortæller din krop dig

Tips til dit løb

iform-billede

Der er ingen tvivl om at vi elsker at løbe (måske er ordet “elske” for meget, men you get the point).
Løbetræning for mig (Gitte Høj) er lig med frihed, måske ikke i ordets store forstand, men det at kunne komme ud i luften, solen, regnen, blæsten, sneen, ja, you name it, og så bare lade tankerne eller talen flyde. Og så bare løbe. Det kan både være det at løbe lang eller kort. Det betyder ikke så meget. Jeg løber primært af lyst, har øvet mig på dette gennem mange år, og synes efterhånden jeg mestrer det. Jeg kan f.eks. godt have lagt mig en rute eller andet forinden, men kan ligeså vel undervejs ændre i dette. For mange kan det grænseoverskridende netop at ændre på det planlagte tur, men med øvelse, vil du opdage, at det faktisk giver dig noget helt andet.

Herunder har jeg opridset lidt tips, som måske kan hjælpe din motivation på vej, eller blot holde den kørende.

– Mange løber ofte den samme rute igen og igen. Dette kan resultere i at man mister motivationen til at løbe grundet kedsomhed. Det er vigtigt at variere ens løberuter, så man sørger for at prøve nye veje og nye terrænunderlag. Samtidig vil en ny løberute også give dig nye udsyn at distrahere dig med.

– Spice dine løbeturer op med at løbe intervaller 1-2 gange om ugen. Dette vil give dig et afbræk fra dine almindelig løbeture. Intervaltræning vil være med til at gavne din kondition samt din fedtforbrænding.  Start simpelt ud med at varme op i 10 min. Herefter løber du så hurtigt du kan i 2 min. og går efterfølgende i 2 min. Dette repetere du i ca. 20 min. hvor du jogger af i 5 min. til slut.

– Varier dit løbeterræn ved at afveksle imellem asfalt, grus, sand og skovunderlag. Kroppen bliver belastet af at løbe på asfalt og beton selv med gode løbesko. Ved at løbe på blødere underlag skåner du kroppen for de belastende stød du får  ved at løbe på asfalt.

– Find dig en løbemakker. Det er lettere at springe løbeturen over hvis du kun står til ansvar overfor dig selv. En løbemakker har også til nytte at presse dig under løbeturen, samtidig bliver turen sjovere når man har en at snakke med og en at dele fremskridt med.

– The sound of music. Musik er ikke altafgørende for min løbetur, men når jeg løber alene, vil jeg rigtig gerne høre musik. Musik er med til at give dig et mentalt energiboost og gøre din løbetur lettere at komme igennem. Skift regelmæssig din playliste ud så du ikke løber til de samme sange om og om igen.

Tank depoterne op. Vil du løbe hurtigere eller længere, er det vigtigt at du fylder kroppen med det rette brændstof. Helt forenklet skal du have kulhydrat, protein og fedt, det vigtigste er hvor disse kilder kommer fra. Kulhydrater skal være de grove af slagsen som f.eks. rugbrød og grove grøntsager. Proteiner skal komme fra magre proteinkilder som kylling, mejeriprodukter, fisk, bønner og linser. Sunde fedtstoffer fra avocado, fisk, nødder og olier. Ideelt set skal du spise 11/2-2 timer før du skal ud på en løbetur. Nogle løber på tom mave som det første om morgenen, dette kan fungere fint for nogle og andre har brug for lidt energi før, her er et stykke frugt ideelt. 

Vigtigst er dog, at du blot kommer ud og afsted 🙂

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad fortæller din krop dig